Діяльність ВАКХЛМ

Підсумки Майстер-класу «Актуальні питання клінічної лабораторної діагностики в Україні – 2024»

03 жовтня 2024 року, Всеукраїнською асоціацією клінічної хімії та лабораторної медицини (ВАКХЛМ), разом із Національним університетом охорони здоров’я України ім. П.Л. ШУПИКА, Клінічною лікарнею “Феофанія” ДУС та ГО «Агенція екстреної медичної допомоги», був проведений майстер-клас «Актуальні питання клінічної лабораторної діагностики в Україні – 2024», що відбувся в рамках Міжнародної медичної виставки «ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я» – 2024 у Міжнародному виставковому центрі.

У майстер-класі взяли участь понад 300 спеціалістів медичних лабораторій, закладів вищої освіти, наукових установ НАНУ та НАМНУ та інших зацікавлених осіб.

В ході роботи майстер-класу провідні фахівці з лабораторної медицини та суміжних галузей висвітлили найбільш актуальні проблеми галузі.

Зокрема, професор Сергій КЛИМЕНКО, завідувач кафедри клінічної лабораторної діагностики, керівник Центру гематології, хіміотерапії гемобластозів та трансплантації кісткового мозку КЛ «Феофанія», Президент ВАКХЛМ, висвітлив підходи до лабораторної оцінки тяжкості гострого променевого ураження.

Про досягнення робочої групи з розроблення проєкту професійного стандарту за професією 2229.2 «Лікар-лаборант з клінічної біохімії» при Галузевій раді з розроблення професійних стандартів у сфері охорони здоров’я слухачі дізналися від Володимира ПРОЦЕНКО (к.мед.н., доц. ХНМУ, Віце-президента ВАКХЛМ). Він також закликав спеціалістів з лабораторної медицини долучитись до процесу розробки та впровадження зазначеного стандарту. Матеріали робочої групи доступні за посиланням.

Яна МЕЛЬНИЧУК та Тетяна ХЕЙЛОМСЬКА (координатор міжнародних проєктів Всеукраїнської асоціації клінічної хімії та лабораторної медицини, лаб. каф. клінічної лабораторної медицини НУОЗУ ім. П.Л. Шупика) доповіли про проєкт «Впровадження дослідження «Визначення чутливості антибіотико-резистентних патогенів до бактеріофагів» в діяльність медичних лабораторій», спрямований на подолання проблеми антибіотикорезистентності інфекцій за допомогою застосування препаратів бактеріофагів. Вони також запросили всіх бажаючих долучатися як до участі у зазначеному проєкті, так і до подання запитів на отримання грантового фінансування від IFCC на власні актуальні дослідницькі проєкти.

Віоріка АКІМОВА (д.б.н., проф. каф. клінічної лабораторної діагностики ЛНМУ ім. Данила Галицького) розповіла про роботу групи експертів у співпраці з ВАКХЛМ над перекладом Європейської настанови EFLM 2023 року щодо аналізу сечі.

Кілька доповідей було присвячено головним чином проблемам впровадження вимог ISO 15189 та інших міжнародних стандартів у діяльність медичних лабораторій України.

Зокрема, з доповідями щодо практичного досвіду акредитації на відповідність вимогам зазначеного стандарту виступили Олексій ВАЛОВИЙ (директор ТОВ «Б.М.Л.» м. Львова), Наталія ВІНАРСЬКА (к.біол.н., директор з якості Діагностичного центру ТОВ «СІ ЕС ДІ ЛАБ») та Вікторія ПОТОЧИЛОВА (к.б.н., зав. бак. лаб. КНП «Київський міський пологовий будинок №2»).

Крім того, Наталя ПОПЕНКО (к.мед.н., доцент, доц. кафедри військової терапії Української військово-медичної академії) виступила з доповіддю про діагностичну цінність білків гострої фази у діагностиці захворювань внутрішніх органів.

Захід було внесено до Переліку заходів БПР на на 2024 р. за № 1001128 (№ провайдера 2003). За участь у майстер-класіі учасникам було нараховано 10 балів БПР відповідно до наказу МОЗ України від 22.02.2019 № 446.

Також, був проведений сателітний симпозіум «Сучасні технології лабораторної медицини та їх використання в клінічній практиці» – 2024.

В ході роботи Симпозіуму, представники провідних вітчизняних компаній – виробників та дистриб’юторів в галузі лабораторної медицини – зупинилися на деяких важливих проблемних питаннях в практиці медичних лабораторій.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Most Popular

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2006-2016 ACCLMU. Atlaskit.

To Top